Naravna kozmetika, naravna prehrana, zeliščna zdravila, naravni preparati, naravni dodatki k prehrani | Apoteka Natura d.o.o.


  • Mar 16, 2016

  • Ogledi: 596

  • Komentarji: 0

Kako lahko začimbe vplivajo na naš okus in pomembneje - na naše zdravje.

Priznam, sama sem širine in ob enem globine, nianse, ostrine okusov začela okušati šele pred približno dvema letoma. Prej sem bila vedno na žalostni in monotoni slanosti, ki ji še sedaj ne uspem popolnoma pobegniti.
Doma hrane nikoli nismo pretirano bogatili z začimbami. V goveji juhi je bil poper, v zelju kumina (v zrnju, ki mi vedno pripravila neprijetno presenečenje), nekaj je bilo še sladke rdeče paprike in obilica peteršilja in česna, nad katerima se kot mlajša nikoli nisem pretirano navduševala.
Vajena sem bila blagih okusov in prvega srečanja s tabaskom nikoli ne bom pozabila, saj še dva dni po tem moje brbončice niso zaznavale ničesar.
Za razliko od mojih prijateljic… Eva je veliko potovala in odkrivala širine Indije ter tako prinesla polno kombinacij, izkušenj in pestrosti tudi na področju uporabe začimb. Kadar sva skupaj kam potovali, sva se vedno usklajevali v tem koliko katerih začimb uporabiti, da bo njej okusno, meni pa znosno za uživanje. Nekoč na morju mi je celo uspelo, da sem se skoraj zadušila z drobcem popra.

Za prelomnico, v moji prehrani, si jemljem obisk Londona, kjer sem na tržnici svetovne kuhinje uživala v bogastvu okusov raznih zelenjavnih jedi, falaflov in podobne azijsko obarvane hrane. Ta izkušnja me je transformirala, pa še sama ne vem zakaj. Namreč od Londona dalje sem opustila kruh skoraj v popolnosti in pričela z povečano uporabo začimb. Zakaj je temu tako? Še sama ne vem. Morda sem potrebovala le drugačno izkušnjo.

Dandanes uživam predvsem v pripravi zajtrka, ki je več ali manj enak, okus pa mu spreminjajo kombinacije začimb. Načeloma sem se dolgo navduševala nad kombinacijo curry-ja, česna in popra. Pred slabim mesecem, pa sem imela priložnost spoznati eno luštno gospo, ki je tudi veliko prepotovala, in zaupala mi je eno od kombinacij, ki jo želim deliti z vami. To je kombinacija 3K - kurkume, koriandra in kumine (vse v prahu) prepražite na vroči maščobi (ghee) približno minutko. Nato dodajte zelenjavo po želji, malce prepražite tudi to, dodajte vse potrebno in uživajte v barvitosti okusov. Jaz sem bila močno presenečena, saj sem ugotovila, da ima moj obrok, ki je sestavljen iz fižola, kar naenkrat zanimiv okus, ki bi ga najlažje primerjala s praženim krompirjem. Ni pa okus vse, kar pridobimo z uporabo začimb. Začimbe so skoraj, kot bi imeli zdravnika v hiši.

Že naši predhodniki so vedeli, da morajo v kapusnice (zelje, ohrovt, cvetača…) dodajati kumino, da se izognemo napihnjenosti v prebavnem traktu. Nima pa kumina le te lastnosti. Poleg tega, da izboljšuje okus hrane, tudi pospešuje izločanje prebavnih sokov, spodbuja samo prebavo in blaži krče v trebuhu. Prepečena mleta kumina, ki jo vmešamo v mlačno vodo je odličen napitek pri lajšanju črevesnih tegob, kot je driska. Če pa si iz semen kumine skuhamo čaj, si bomo z njim ublažili vse želodčne težave in se razstrupili strupov v telesu.

Koriander poznamo v dveh oblikah – svežem zelenju in suhem semenu rastline. Koriander je izredno aromatičen in pospešuje prebavne aktivnosti, še posebno, kadar gre za prebavo škrobnih živil. Če imamo slabšo funkcijo prebave, nam bo pomagal pri sproščanju vetrov in spodbuja izločanje odvečne vode iz telesa. Čaj iz semen koriandra se priporoča sladkornim bolnikom (presnova škroba) in revmatikom, saj hladi telo in čisti kri, uravnava pa tudi hormonska delovanja. Koriander se uporablja tudi pri potovalnih tegobah, saj ugodno vpliva na stanje slabosti, pri bruhanju in morski bolezni.

Menim, da ni več veliko ljudi, kateri ne bi poznali kurkume. Če ne po okusu, pa po barvi zagotovo. Kurkuma je aromatična začimba, ki poživlja organizem in ima veliko koristnih lastnosti. Kot predhodnika, tudi kurkuma pomaga pri prebavnih tegobah, saj preprečuje tvorbo plinov in posledično vetrov v telesu, ker olajša prebavo beljakovin. Redna uporaba kurkume pripomore k urejeni flori debelega črevesja, lajša oziroma odpravlja vnetne procese v telesu in čisti kri. Pasta iz kurkume, s katero oblagamo sklepe pripomore k blaženju vnetja sklepov, lajša pa tudi bolečine in otekline. Pomirja respiratorni trakt – ugodno vpliva na dihalna obolenja, kašelj in astmo. S kurkumo si naj bi tudi belili zobe. Sama sem to tehniko preizkusila in lahko rečem, da deluje. Le packanja je toliko in čiščenja, da si tega postopka ne bom več privoščila. Vas pa opozarjam tiste, ki kurkume še ne poznate, da obarva vse, česar se dotakne (v kombinaciji z vlago). Tako vam lahko obarva kuhinjske pripomočke (plastične in lesene), delovne površine, obleke… ne pa zobe! :)

Sedaj pa le pogumno ter z malce domišljije in verjamem, da si boste ustvarili prav pravljične kombinacije okusov. 

Lep večer,                              

Monika

Tags:

Pusti komentar

Prepiši varnostno kodo v spodnji okvirček